fbpx

Plezier uitgelegd

Vier elementen voor plezier zodat je nóg meer geniet van jouw leven!

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik zoveel plezier in mijn leven gekregen heb. Met als resultaat dat ik veel meer dan voorheen geniet van mijn leven. Dit zijn de vier hoofdelementen voor een leven met meer plezier:

  1. Schat jezelf op waarde
  2. Kies voor jezelf
  3. Leef moeiteloos
  4. Maak je eigen keuzes

1. Schat jezelf op waarde

Hoe zou het zijn als je jezelf op waarde schat? Jouw persoonlijke ontwikkeling versnelt, je beschikt over een krachtige uitstraling en je mag laten zien hoe groot je bent!

Maar al te vaak komt het echter voor dat je jouw eigen kwaliteiten niet of onvoldoende ziet. Hierdoor ben je minder in staat van jouw kwaliteiten gebruik te maken. Laat staan dat je deze kunt laten zien!

Dat is jammer en helemaal niet nodig. Je beschikt over een schat aan kwaliteiten die jou jou maken. Ga dat ervaren, laat het zien en je leven wordt zoveel plezieriger!

2. Kies voor jezelf

Wie zorgt er voor jou? ( – Neem je even de tijd om deze vraag te beantwoorden? – )

Ben je het met me eens dat je een ander niet verantwoordelijk kunt maken voor jouw plezier? Vind je ook dat het aan jezelf is om keuzes te maken die bijdragen aan jouw geluk? En vind je net als ik dat voor jezelf zorgen jouw eigen verantwoordelijkheid is?

Goed.
Dat is precies hoe het ook andersom werkt. Je kunt jezelf niet verantwoordelijk maken of voelen voor andermans geluk of welbevinden. Daarmee ken je jezelf een rol toe, die je niet kunt en mischien zelfs niet mag nemen. Niet voor jezelf én niet voor de ander.

Op het moment dat je kiezen voor jezelf als jouw verantwoordelijkheid ziet, wanneer jij het jezelf gunt te kiezen voor jouw plezier – zonder schuldgevoel – creëer je een (nog) leuker leven.

3. Leef moeiteloos

Ga voor de moeiteloosheid. Kies voor datgene wat jou geen moeite kost. Je leven wordt er niet alleen gemakkelijker van, je gaat ook merken dat je veel energie overhoudt.

Ik heb in mijn leven periodes gekend die bijna een aaneenschakeling waren van dingen die moesten. Zo erg soms dat ik zelfs leuke dingen als een moeten ervaren heb!

Maar waarom kies je eigenlijk niet voor waar je energie aan overhoudt? Voor datgene waar je daadwerkelijk plezier aan beleefd? Leer accepteren, laat lekker los en kies voor de moeiteloosheid!

Voor de realisten onder ons die denken ‘Ja, maar er moet toch elke avond een maaltijd op tafel’ of ‘Er moet toch brood op de plank’? Fijn dat je jouw eerste levensbehoeften zo serieus neemt. Als je deze echter als een enorme ‘moeten’ ervaart, heb ik een vraag voor je: wat kun je nú doen om ze leuker te maken?

4. Maak je eigen keuzes

Je maakt in jouw leven ontzettend veel keuzes, elke dag, grote en kleine. Zonder dat je het in de gaten hebt, worden ‘jouw keuzes’ beïnvloed door allerlei factoren. De opvoeding die je hebt gehad, het gezin waar je uit komt, school, vriendenkring, werk, cultuur, kortom de hele maatschappij.

Wat is jouw antwoord op de vraag hoe je terugkijkt op jouw leven tot nu toe? Heb je spijt van dingen die je gedaan hebt? Of juist spijt van de dingen die je níet gedaan hebt? Hoe dichter gemaakte keuzes ‘bij jezelf’ liggen, hoe groter de kans dat je geen spijt ervaart. En daarvoor hoeft het achteraf niet eens goed uitgepakt te hebben.

Ontdek het verschil in keuzes van jou en de maatschappij, vertrouw op je intuïtie en weet dat je zelf alle antwoorden hebt. Dan kun je toch bijna niets anders meer dan genieten?