fbpx
22 mei 2019 – Druk, druk, druk. Ik moet nog dit, ik moet nog dat. Het lijkt bijkans een statussymbool om zo door het leven te gaan. Iedereen is op weg naar een burn-out en diegenen die dat echt ervaren hebben (want de definitie lijdt aan devaluatie) zullen zeggen dat je het nooit zover moet laten komen. Een drukke vrouw in de Sales was Susan Veldkamp ook. Met een eigen huis, een echtgenoot, 2 kinderen en een sociaal leven. Typisch het drukke bestaan van de mensen rond de 40 van deze tijd. Ik schrijf ‘was’, want een half jaar geleden zegde ze haar baan op. Om te gaan relaxen? Ja en nee. Zij is tegenwoordig ‘plezierinspirator’……

Pietje Precies
Susan wilde alles zo graag perfect hebben, dat ze zich jarenlang nooit ‘goed genoeg’ vond. Tot in de puntjes werkte ze aan offertes en bereidde ze afspraken voor en haar grootste uitdaging was: de perfecte moeder zijn. Tot ze dacht: “Ik ben er maar druk mee en plezier is regelmatig ver te zoeken…” Met vallen en opstaan verving ze haar ‘moetens’ één voor één voor iets leukers of ze stopte ermee. Ze besloot te kiezen voor haar plezier, zonder schuldgevoel. Meer ‘zijn’ en ‘willen’ in plaats van ‘moeten’.

Zelfregie
Een feestbeest dus? Nee dus! “Ik kan nog steeds boos zijn en ook nog steeds verdrietig om dingen die gebeuren”, vertelt Susan. “Maar wat ik in zo’n situatie wél kan, is de regie nemen over hoe ik ermee om ga. Ik laat me veel minder meeslepen. Dat zorgt dat ik beduidend meer ruimte en energie overhoud voor de dingen die ik wíl doen. De dingen waar ik plezier aan beleef.” Omdat Susan hier zo’n gelukkig mens van is geworden en omdat ze dat elke vrouw gunt is ze professioneel ‘plezierinspirator’ geworden. Een enorm originele naam en dito benadering in een samenleving waarin het soms wel lijkt of de ene helft van Nederland de andere helft aan het coachen is. Of aan het trainen.

Ik kies voor plezier, elke dag, in het klein én in het groot. Als je me vraagt wat de rode draad in mijn plezierreis is geweest, dan is mijn antwoord: ik heb dat wat ik móet, vervangen door iets wat ik wíl. Of ik ben ermee gestopt.

TRUST
Susan ontwierp de TRUST-methode, een anagram voor de 5 stappen waarin ze mensen inspireert om meer dingen in het leven met echt plezier te doen.
Zacht zijn voor jezelf (Tender)
Voor jezelf kiezen (Respect)
Jezelf goed genoeg vinden (Upright)
Vertrouwen op je gevoel (Strength)
Dat je zelf alle antwoorden hebt (Truth)

En een boek
Inmiddels geeft Susan Veldkamp lezingen en workshops aan kleine en grotere groepen en ook haar eigen plezier groeit nog met de dag. Ze is exemplarisch voor wat Confusius ooit al benoemde als: ‘Als je een baan met plezier doet, hoef je nooit meer te werken.’ En om zoveel mogelijk mensen te bereiken is er nu ook het boek, getiteld ‘Minder moeten, meer plezier’. En zeg nou zelf: wie wil dat nu niet?

Geschreven door Annedieke Kuchler op www.nlsupervrouwen.nl. Annedieke is journaliste, auteur en schrijft voor verschillende blogs. Passie voor wetenschap en vrouwenzaken. Schrijft vooral en weet veel over: Seksualiteit & relaties, Ouderen & Seksualiteit, Vrouwengeschiedenis / Vrouwenrechten, Zorgsector en de Ziekte van Lyme (ook ervaringsdeskundige, helaas).