fbpx

Weerhoudt jouw ego je er weleens van naar een ingeving vanuit je gevoel te luisteren? Dat je eigenlijk met iemand wilt delen wat er diep van binnen in je omgaat? Maar dat jouw ego daar anders over denkt? Die van mij wel. Toch ga ik het delen.

Goed genoeg

Eén van de dingen die ik het leukste vind om te doen, is het geven van trainingen. De eerste keer dat ik mijn zoektocht naar deelneemsters startte, deed ik een bijzondere ontdekking. Ik bleek het aantal deelneemsters te koppelen aan hoe goed ik mezelf vond. Met andere woorden: te weinig deelneemsters betekende niet goed genoeg zijn. Zonder overigens een definitie te hebben van ‘te weinig’. Met dertien jaar saleservaring heb ik altijd met omzetdoelstellingen gewerkt. Nog nooit heb ik het wel of niet halen van deze doelstellingen gekoppeld aan of ik wel of niet goed genoeg ben. Nu dus wel.

Nu heb ik onlangs een trainingsdag geannuleerd. Er waren twee deelneemsters en ik had nog ruim een maand te gaan. Maar ik had een onverwacht drukke periode achter de rug en merkte dat het me veel moeite kostte op zoek te gaan naar nieuwe deelneemsters. Alleen de gedachte al. Dat is waarom ik de training niet door heb laten gaan. Dit is het daarop volgende gesprek tussen mij en mijn ego.

Gesprek met ego

I (ik): Wauw wat ben ik blij en dankbaar dat ik gekozen heb voor datgene wat me geen moeite kost! Fijner nog, ik vind mezelf ondanks het annuleren van de training nog steeds meer dan goed genoeg. Ik zou er eigenlijk wel iets over willen delen.

E (ego): Dat ga je niet doen. Een training annuleren betekent een tegenvaller en als onderneemster is het niet handig dat te delen met de buitenwereld.

I: Maar ik zie het juist als een prachtige overwinning op mezelf! Wat heb ik veel geleerd sinds die eerste training! Misschien hebben andere mensen er iets aan als ik daar wat over vertel.

E: Nee. Nee. Nee. Mensen gaan het opvatten als dat het niet goed gaat. En dat sta ik niet toe.

… 2 weken later …

I: Ego waar ben je? Je maakt me niet meer bang voor wat mensen ervan vinden dat ik een training geannuleerd heb. Ik geniet nog altijd van mijn keuze en nu ga ik het gewoon delen.

E: Oké dan. Maar wil je dan op z’n minst vertellen dat je voor de volgende training nu al twee deelneemsters hebt?

I: Dat is goed. Ga ik doen.

Zacht voor jezelf

Wat ik hiermee wil zeggen is dit. Met elke keuze die jij maakt vanuit ingeving of gevoel, kan jouw ego zich verloren voelen en gaan protesteren. Maar wat er in feite gebeurt is dat de zachtheid voor jezelf groeit. Elke keer weer. Dat is iets om te koesteren en intens dankbaar voor te zijn.

Liefs, Susan

Foto: lalo Hernandez op Unsplash

Nog meer plezier vinden?

Bestel vandaag nog het boek Minder Moeten Meer Plezier. Niet de reguliere prijs van 17.50 maar 9.95 ínclusief verzendkosten & persoonlijk kaartje van Susan.