fbpx

We krijgen steeds een beetje van ons leven terug zoals we dat zelf ooit ingericht hebben. Veel mensen ervaren het als vrijheid. Een ander bepaalt weliswaar wanneer we wat krijgen. Maar we mogen in ieder geval kiezen of we er weer gebruik van gaan maken. Stel jezelf nu eens de vraag bij elk stukje wat je terugkrijgt: hoe blij ben je met wat je stapsgewijs weer mag?

Ironie

Precies in het jaar dat we in ons land 75 jaar vrijheid vieren, worden we op allerlei manieren beperkt in onze vrijheid. In het groot en in het klein. Zo wandel ik sinds corona’s intrede elke dag een uur om me vrij te voelen door even alleen te zijn. Ik kijk geen nieuws meer om mezelf te bevrijden van angst. Meer dan ooit tevoren zorg ik voor mezelf zodat ik in staat ben de regie te nemen over hoe ik me voel.

Het is deze vorm van vrijheid die ervoor zorgt dat ik mijn leven intens waardeer. Ook nu. Terwijl ik zeker ook momenten heb waarop ik vastzit en het me niet lukt mezelf te bevrijden. Soms huil ik mezelf in slaap. Of ik laat stiekem een traan achter mijn grote zonnebril als ik met de kinderen buiten speel.

Een andere vrijheid

Het is juist nu dat ik me weer extra bewust ben van die andere vorm van vrijheid. De vorm die ik nog niet zo lang geleden ontdekt heb. Want lange tijd heb ik geleefd met de overtuiging dat ik deze zekerheden nodig had om me vrij te voelen: doen wat er van je verwacht wordt, een vast inkomen, een carrière in een stijgende lijn. Dat was mijn manier van invulling geven aan zekerheid. Daarmee dacht ik me vrij te voelen.

De zekerheden die ik dacht nodig te hebben om me vrij te voelen, zijn behoorlijk op de schop gegaan. Met als resultaat dat ik sinds 2018 leef met de prachtige zekerheid dat ik de wereld een stukje mooier maak. Zelfs al gaat het nu langzamer dan ik graag zou willen. Dat ervaar ik als ultieme vrijheid, ook nu. 

Liefs, Susan

Nog meer plezier vinden?

Bestel vandaag nog het boek Minder Moeten Meer Plezier. Niet de reguliere prijs van 17.50 maar 9.95 ínclusief verzendkosten & persoonlijk kaartje van Susan.