fbpx

Werkplezier wordt als ontzettend belangrijk gezien. Burn-out preventie heeft bij steeds meer bedrijven de aandacht. Werkplezier is met regelmaat het eerste antwoord op de vraag wat je belangrijk vindt in je werk. De term werkplezier via Google levert honderdduizenden zoekresultaten op.

En de eenvoudige vraag ‘Waarom doe je niet gewoon waar je blij van wordt’, wordt vaak beantwoord met gestotter, ge-maar en ‘in wat voor wereld leef jij want het kan niet alleen maar leuk zijn’.

Zo ongewoon is het dus blijkbaar om datgene te doen waar je blij van wordt. Zo gewoon is het dus blijkbaar te doen waar je geen energie en plezier uithaalt.

Als je nu toch redenen aan het formuleren bent waarom het logisch is níet te doen waar je blij van wordt, zou je daar dan mee willen stoppen? En die tijd gebruiken om de volgende drie vragen te beantwoorden? Veel leuker.

 

Drie tips om vaker te doen waar je blij van wordt

  1. Van welke vriend, vriendin of kennis krijg je enorm veel energie elke keer als je hem of haar ziet? Maak er vandaag nog een afspraak mee.
  2. Noem drie van jouw persoonlijke of karaktereigenschappen waar je goed in bent. Heb je ze niet paraat? Vraag er dan eens naar bij een vriend(in), je partner of een collega. Ga vervolgens bij jezelf na, krijg je er energie van op het moment dat je deze eigenschappen in mag zetten? De kans is groot dat jouw antwoord bij in elk geval één van de drie Ja is. Schrijf maar gelijk op wanneer je deze eigenschap in welke situatie vaker in gaat zetten.
  3. Op je werk komen de evaluatiemomenten van het afgelopen jaar er weer aan. Ondanks dat veel organisaties zich al richten op het veel leukere nog beter maken van waar je al goed in bent, komt het nog vaak voor dat de aandacht uitgaat naar het verbeteren waar je niet goed in bent. Bereid je gesprek voor. Misschien hoeft die 4 geen 6 te worden, maar kun je afspreken voor ‘minimaal nodig’ te gaan. Ter compensatie maak je van die 7 die je al had een 8 of een 9. Je ontwikkelt je daarin zo sterk dat je jouw expertise straks ook aan anderen kunt overbrengen.

Veel plezier!
Liefs, Susan Veldkamp – Plezierinspirator

Photo by Caju Gomes on Unsplash