fbpx

Jezelf met al jouw talenten en kwaliteiten waarderen, is belangrijker dan het feit dat je over deze talenten beschikt. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring. En daarom zou ik tegen iedere vrouw willen zeggen: Waardeer jezelf!

Successen

In 1995 startte ik aan de opleiding Technische Bedrijfskunde zonder de juiste vooropleiding. Het was een vergissing van de school maar ik mocht het toch proberen. Nooit heb ik eraan getwijfeld of ik het wel zou halen en ik haalde het. Niet lang daarna heb ik al rokend de vierdaagse in Nijmegen uitgelopen. Ik geloofde wel dat ik dat kon ondanks de kritische opmerkingen die ik kreeg.

Tijdens de bankencrisis hebben mijn man en ik verschillende investeringen gedaan om onszelf straks te kunnen voorzien in ons pensioen. Dat was niet helemaal zonder risico. Maar zolang ik mijn boodschappen kon blijven doen, aanvaarde ik de risico’s. Ik had er vertrouwen in dat het goed zou komen en dat lukte. Dertien jaar lang ben ik succesvol geweest in de sales. Ik heb mezelf eigenlijk altijd een goede salesvrouw gevonden en was goed in staat mezelf bij klanten te positioneren. Kortom, zelfvertrouwen heb ik altijd wel gehad.

Geen garantie

Toch zijn mijn zelfvertrouwen en successen geen garantie gebleken voor mezelf voldoende waarderen. Vaak wist ik beter wat ik niet kon dan wat ik wel kon. Mijn behoefte aan goedkeuring van de ander was groot. Het achterste van mijn tong liet ik vaak niet zien. Hoe vaak ik me kleiner gevoeld heb in gesprekken met stellige gesprekspartners! Herken je deze misschien? “Prachtige schoenen heb je!” “Uitverkoop” was vaak mijn eerste reactie op een dergelijk compliment. Bij de aankoop van een huis onderhandelde ik net zo lang tot ik bij de prijs was die ík ervoor wilde betalen. Bij een nieuwe baan daarentegen is het voorgekomen dat ik de salarisonderhandeling niet eens startte en gelijk akkoord ging. Lange tijd heb ik me zo verantwoordelijk gevoeld voor het huishouden, dat ik het voor een (te) groot deel alleen heb gedaan. Waarom? Anders vond ik mezelf niet goed genoeg.

Ommekeer

Tot het moment waarop ik me realiseerde wat ik allemaal in huis had. Hoe krachtig ik eigenlijk ben. Vanaf dat moment wist ik dat ik mocht stoppen met het kleiner maken van mezelf. Het doet niets voor mijn partner, niets voor mijn kinderen en het dient werkgevers ook niet. Maar bovenal, het doet niets voor mij.

Waardeer jezelf!

Sinds ik mezelf op waarde schat, is mijn leven alleen maar leuker geworden. Mijn ontwikkeling is versneld. Ik heb een boek geschreven terwijl ik zelden boeken lees. De verdeling thuis is nog nooit zo gelijk geweest en ik noemde mezelf al Plezierinspirator zonder ook maar een iemand geïnspireerd te hebben. Het meest geniet ik echter van dat ik nog nooit zo zeker over mijn eigen kunnen ben geweest. Als ik iets nog niet kan, dan werk ik ernaar toe om het te leren. Ik kies zelf voor wat ik wil leren en leg weerstand of onbegrip uit mijn omgeving met het grootste gemak naast me neer. Ik kan hardop uitspreken waar ik voor sta en het voelt niet eens als borstklopperij. Want ik schat mezelf op waarde en vertel alleen maar over wie ik ben.

Nog meer plezier vinden?

Bestel vandaag nog het boek Minder Moeten Meer Plezier. Niet de reguliere prijs van 17.50 maar 9.95 ínclusief verzendkosten & persoonlijk kaartje van Susan.

Veel plezier!
Susan | Plezierinspirator