fbpx

Op vakantie gaan is iets waar ik enorm naar uitkijk. Weken van te voren kan ik genieten van de voorpret. Thuis tellen we de dagen af en bijna kunnen we zien wat de 14-daagse weersvoorspelling wordt. Dat is gelijk het moment dat het nog maar twee weken duurt: het startsein voor het besef ‘nog maar twee weken’ te hebben om alles af te ronden.

Moe

Hoe dichterbij de vakantie, des te groter mijn behoefte aan niets doen. Mijn vermoeidheid wordt merkbaar. Ik wil eigenlijk nog van alles. Maar mijn hoeveelheid wensen in combinatie met moe zijn, blijkt een goed recept voor de transformatie van dat wat ik nog wíl, in een behoorlijke lijst van moetens. Zelfs al doe ik het leukste werk van de wereld.

Geen stress (of ellenlange werkdagen)

Om ervoor te zorgen dat ik niet in de mij o zo bekende vakantie stress beland en dagen maak van twaalf uur, zet ik op een rij wat nu eigenlijk echt belangrijk is:

 • video opnames training die kort na mijn vakantie start
 • afspraak met rot in het vak als het gaat om sprekerservaring
 • belastingaangifte want bijna klaar en ik zit er nu toch in

Op hoofdlijn gaat het dus om drie dingen. Ook besluit ik op mijn laatste werkdag – signeersessie in het weekend niet meegerekend – om drie uur te stoppen zodat ik in alle rust al wat spullen klaar kan leggen.

Een lijst van drie?

Of mijn lijst uit maar drie dingen bestond? Zeker niet. Maar bij het op een rij zetten van alles, kom ik al snel tot de conclusie dat alles doen sowieso niet past. En als ik alles erdoorheen ram, komt dat niet ten goede van de kwaliteit én van mijn energie. Daarbij wacht het werk wel op me tot na de vakantie. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Ineens wordt het al rustiger. Ik weet dat ik mijn volle aandacht kan geven aan dat wat ik af wil ronden, of moet vanwege deadlines. Ik ben nog wel moe, maar nu zonder de gedachten dat er nog zoveel moet. Een stuk fijner kan ik je vertellen.

Nu jij, in 3 stappen

Klinkt goed hè? Je hoeft maar drie stappen te ondernemen:

 1. O-oh, vakantiestress
  Je bent je bewust van dat je in aanloop naar jouw vakantie nog zoveel mogelijk wilt afronden op je werk. Volgens mij hoef je daar niet veel voor te doen. Je bent tenslotte al hier gekomen met lezen…
 2. Wees eens reëel, wat is nu echt belangrijk?
  Wat is nu de kern van wat je daadwerkelijk af moet ronden? Vaak zijn dat maar drie of vier dingen. Neem 10 minuten de tijd voor jezelf. Ga wandelen, sluit je op in een vergaderruimte of drink in je eentje een kop koffie. Schrijf maximaal vier dingen op die echt belangrijk zijn.
  Voeg daar een ding aan toe: een lijst maken van alle andere dingen, voor na de vakantie. Als je wilt, kun je het al inplannen. Maar hoogstwaarschijnlijk vallen er met een frisse blik na de vakantie veel dingen af. Dus mijn advies, bespaar jezelf de tijd van het inplannen en maak er een grote lijst van.
 3. Doen!
  Ga nu lekker aan de slag met de dingen die belangrijk zijn. De kans is aanwezig dat er nieuwe acties ontstaan. Even negeren en afmaken wat op jouw ‘Top 4 lijst’ staat. Je kunt het altijd overdragen of op de lijst van na de vakantie zetten.

Vragen? Stel ze me gerust. Veel plezier in jouw laatste werkdagen en een heel fijne vakantie gewenst!

Liefs,
Susan Veldkamp – Plezierinspirator