fbpx

Als ik vandaag ga, dan ga ik wetende en voelende dat ik mijn leven ten volste geleefd heb zoals ik dat wil. Door heel bewust te doen en te blijven kiezen voor datgene waar ik blij van word. Mijn manier is het mooier maken van onze wereld, vertaald naar ondernemerschap. Tegelijkertijd zijn het juist de kleine keuzes, die kleine dingen die ervoor zorgen dat ik zo blij ben met mijn leven. Dat maakt mij intens gelukkig. Datzelfde geluk zorgt voor minder angst voor mijn dood.

Wat nu anders is

Dat is niet nieuw. Ik heb het wel vaker verteld en gedeeld. Wat wel nieuw is, is deze tijd. Dit is een tijd waarin het veel gaat over doodgaan. Aan corona om precies te zijn. Er gaan niet heel veel meer mensen dood dan anders maar je ontkomt er niet aan geconfronteerd te worden met de dood. Corona lijkt wel gelijk te staan aan het ziekenhuis, de intensive care om precies te zijn en van daaruit stap je in de dood. De corona-dodenlijsten worden nog altijd dagelijks gemeld.

Heel beangstigend. Er zijn niet veel mensen met een doodswens. Ik ook niet. Als ik televisieprogramma’s zie waarin ongeneeslijk zieke mensen heel bewust afscheid nemen van hun vaak jonge kinderen, dan kan ik niet anders dan heel hard huilen. Juist omdat het zo dichtbij komt. Dan knijp ik mijn handen dicht want mijn situatie is anders.

Dubbel

Nu ik me realiseer dat corona eigenlijk helemaal niet zo’n niemand ontziende massamoordenaar is, rijst een andere vraag bij me naar boven. Veel mensen leven in angst voor corona. Dat heb ik in het begin ook gedaan. We blijven roken, ongezond eten en drinken en we weten dat we daarvan ziek kunnen worden met de dood als gevolg. Maar corona maakt ons echt bang. Zo bang zelfs dat we keuzes maken die ons oprecht ongelukkig maken.

De gevolgen van angst

Angst maakt je een slachtoffer. Het kost ontzettend veel energie en zorgt ervoor dat je niet meer in staat bent de regie te nemen. Angst maakt je zwak en destructief.

Zet angst om in boosheid

Ik vind dat er een veel grotere angst of eigenlijk boosheid zou moeten zijn. Namelijk de boosheid om spijt als je doodgaat. En dan vooral van dingen die je níet hebt gedaan. Stop daarom alsjeblieft met bang zijn voor corona. Gebruik je energie om ervoor te zorgen dat je een leven leeft waar je oprecht blij mee bent. Een leven waar je tevreden op terugkijkt. Eén waarvan je op jouw allerlaatste dag kunt zeggen, wat ben ík blij met hoe ík mijn leven geleefd heb!

Susan Veldkamp | Plezierinspirator

Foto van Viktor Forgacs op Unsplash